ondertussen is het zomer en staat de serre vol met tomaten, paprika's en pepers, aubergines, peterselie en basilicum, sla en meloenen en bonen. Heel veel, maar het lukt wel want de paprika's en pepers staan in potten alsook de basilicum. Verder heb ik nog wat speciale groenten staan in de serre : epazote (een soort bonenkruid) en ijskruid met dikke vlezige blaadjes voor in de sla en ook zomerpostelein. We hebben een tweedehands tunneltje gekocht om er nog bij te zetten zodat ik wat meer kan afwisselen en nog meer tomaten kan zetten want zelfgekweekte tomaten zijn ongelofelijk lekker!!

 

Ik heb elk jaar een serre vol groen als er nog niet zoveel nieuwe groenten zijn. Een serre vol vitamientjes. Spinazie, winterpostelein, rucola, mosterdblad, kervel, sla en peterselie. In de tuin kan ik zevenblad, paardebloemen, netels en bieslook verzamelen. Ook een madeliefje en viooltjes voor in de sla. Er zijn heel wat eetbare planten die als onkruid gezien worden, maar heel gezond zijn. Vanmiddag een soepje met zevenblad, mosterdblad, bieslook en peterselie. Deze groenten wat stoven in olie, rode linzen erbij met wat raz-el-hanout en bouillon en een kwartiertje koken. De mixer erin en ik heb een heerlijk soepje.

stel je voor : een verjaardagsfeest, maar de kleinkinderen moeten glutenvrij eten en ze hebben bovendien nog koemelkallergie. neen, geen modeverschijnsel, ze zijn echt ziek als ze vals spelen. Maar er zijn ook gasten die van het Bourgondische type zijn en alleen eten met beste boter en echte room. Om voor iedereen goed te doen bakken we dus verschillende taarten. Voor de kinderen een chocolade taart zonder meel, boter  en suiker, die echt lekker is (foto) en wat dacht je van een heerlijke rabarbertaart met alles erop en eraan?

chocoladetaart :

maal 200 gr. hazelnoten heel fijn, doe er 200 gr. dadels zonder pit bij (liefst van de natuurwinkel, van die heerlijke zachte). Je krijgt een pasta. Voeg 6 eierdooiers toe en 200 ml hazelnootmelk (verkrijgbaar in de Bioplanet). En 20 gr. cacaopoeder. Roer er tenslotte het opgeklopte eiwit onder en doe in een springvorm ingevet met kokosolie. Bak op 175°C  tot de taart goudbruin is en gaar in de midden. De taart is heel luchtig en komt goed op. Als de taart afgekoeld is smeer je er een mengsel op van hele donkere chocolade (zonder melkpoeder) en rijstroom. Gewoon chocolade smelten en dan van het vuur de room eronder roeren. Wat laten afkoelen tot het niet teveel meer loopt. Ik heb de taart nog versierd met viooltjes.  Heeeeeerlijk!!!

Rabarbertaart :

Doe  verse rabarber in stukjes in een kleine ovenschaal  of taartvorm samen met potsuiker en wat klontjes boter en een scheut ahornsiroop. Zet dit in de oven op 200° om een beetje te karameliseren. Roer in een kom 200 gr boter los met 100 gr rietsuiker. Voeg 4 eieren toe en klop goed op. Doe er 200 gr wit speltmeel bij en wat bakpoeder. Goed mengen en over de rabarber verdelen. Bak dit op 200° tot het bruin is en gaar.

Heel lekker. Je kunt dit ook doen met appels of peren of perziken of ...

Het voetenkussen is een geliefde slaapplaats van Zoë. Ze past er bijna niet meer op. Ze groeit als kool!!! En neen, ze mag niet in de zetel.

gisteren is al voorbij

en tegen de tijd

dat het morgen is,

is morgen

al vandaag

maak dus van elke dag

een feest!!!!!

Nieuwe commentaren

30.10 | 17:20

Dag Dorien,
Geef je soms cursus tijdens het weekend of s'avonds want overdag ben ik aan het werk. Je werkjes zijn subliem!

...
26.10 | 12:43

Dorien, mag ik eens komen kijken bij je? Ik meen te verstaan dat je op
bepaalde donderdagen workshops geeft? Mag je ook vrij naaien, breien?
groetjes Josiane

...
25.05 | 08:32

Bedankt voor jullie ontvangst, hartelijkheid en warmte

...
06.07 | 20:53

ik vind uw werk buitengewoon prachtig. alstublieft, laat mij altijd weten waar en wanneer u iets tentoon stelt.

Bedankt, G. Kliem

...