art 'de' nouveau... opnieuw art nouveau.

In het BLOOM book van Li Edelkoort, dat in 2001 werd uitgegeven, staat een mooie omschrijving waar ik mijn textielkunst in herken.

Art nouveau werd oorspronkelijk gelanceerd uit protest tegen de industriële revolutie en de teloorgang van het ambacht. De natuur werd gebruikt als uitgangspunt voor de kunst. Alle uitdrukkingsvormen van de art nouveau -typografie, schilderkunst, prentkunst, design, stoffen, wandtapijtkunst, glaskunst, beeldhouwkunst en architectuur- kregen dan ook de stempel van de natuur mee.

De tijden zijn ingrijpend veranderd, maar toch... We hebben ruimschoots de tijd gehad om aan machines te wennen en om te leren ze aan ons dienstbaar te maken in plaats van andersom. De mens is er inmiddels in geslaagd nog een andere helse machine te ontwerpen : de computer. Met als gevolg een gebrek aan menselijkheid in ons dagelijkse bestaan, het verlies van het directe contact tussen mensen. Een fenomeen van onze tijd, dat een eeuw geleden nog ondenkbaar was, is de virtualisering die de grenzen tussen werkelijkheid en schijn doen vervagen. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat wij, evenals onze voorgangers, onze toevlucht nemen tot een tastbare bron voor onze inspiratie : de bloem, de natuur. De 'planten- en bloemen-boom' is meer dan alleen maar een gril. De sensualiteit van planten is rustgevend, ze vormen het ideale tegengif tegen de stress van alledag en de hectische cyberworld.

Naast en in samenhang met het industrieel design zien we een wedergeboorte van de kunstnijverheid, die mensen de mogelijkheid biedt te ervaren hoe het voelt om iets unieks te bezitten. De vormen zijn willekeurig, rond en onregelmatig; de afwerking is oneffen en levendig, gevlekt, verweerd of vergaan. Het ritme van design is vloeiend en botanisch, de lijnen zijn langgerekt en expressief, als planten die naar de hemel rijken - een hoger doel nastrevend.

Elke periode rekent zo goed mogelijk af met haar eigen mutaties en onrust. Schoonheid en kunst hebben altijd al als vangnet gediend voor alles wat ons kwelt of bedreigt. Maar de ultieme, rustgevende bron van troost en inspiratie, de enige esthetische bron waarop men altijd en in alle omstandigheden kan terugvallen is de natuur. Zoals Shakespeare zei: '...De kunst zelf is natuur.'

 

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.be
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

05.02 | 12:51

Hallo Dorien, ik vind dat babydekentje erg mooi - heb je het zelf gebreid ? Hoeveel vraag je ervoor ? ik wil die roemeense mensen graag steunen.

...
31.01 | 21:16

Een heel lekker gerecht , Dorien , hm , we hebben gesmuld :)

...
31.01 | 12:35

Hallo Dorine
Ik ga die peperkoek eens uitproberen.
Bedankt om te delen
Gods Zegen

...
31.01 | 12:29

Super Dorien dat u dit doet..Gods Zegen

...
Je vindt deze pagina leuk