recepten

zuurdesem

eindelijk kan ik mijn zuurdesem in leven houden! Ik heb zo vaak stinkende prutjes weggegooid, maar nu lukt het echt goed. De truc?? gebruik vers gemalen meel van de molen! Ik koop mijn meel op de boot in Merkem. Het is meel gemalen in de Beukelaremolen. En flessenwater is ook aan te bevelen, want de chloor in kraantjeswater maakt de goeie bacteriën kapot. Het brood met zuurdesem is gezonder voor de darmen en is zo lekker! Het is niet zuur, maar heeft een volle smaak en een heerlijke korst!!

heerlijke peperkoek!!

De oven voorverwarmen op 180° en een cakevorm invetten. Meng 470 gr meel, een halve theelepel zout, 1 theelepel bakpoeder, 1 theelepel kaneel en 50 gr gekonfijte gember (malen). Klop 250 gr zachte boter samen met 100 gr honing en een eetlepel kandijsiroop ( ik maak mijn baksels met weinig zoetstof, als je het zoeter wilt moet je meer toevoegen of volgens het recept wel 200 gram bruine suiker en nog eens 350 gram kandijsiroop, maar dat lijkt mij mierezoet!!) Voeg 250 ml karnemelk of yoghurt toe en meng de droge ingrediënten erbij. Meng alles goed en doe in de bakvorm. Bak ongeveer 50 minuten tot de koek droog is binnenin.

Heel lekker als ontbijtkoek! 

dit boek kocht ik verleden jaar in Wales en ik heb er al heel wat heerlijke dingen uit gemaakt.

yoghurt maken in de hooikist

Een goeie tip om verpakking te vermijden is veel zelf maken. Bijvoorbeeld yoghurt, het is zo eenvoudig. Ik koop op de boerderij, waar we wekelijks onze zuivel halen, een pot yoghurt op griekse wijze en een liter rauwe melk. (het lukt ook met gepasteuriseerde melk)De melk moet je opwarmen tot 40 graden, hier heb je wel een voedseltermometer nodig. Dan roer je er 2 flinke eetlepels van de yoghurt bij en dit giet je in bokaaltjes. De bokalen van honing met de plastiek deksels zijn heel geschikt. Dan zet je de bokaaltjes in de hooikist voor 24 uur en klaar is kees. Zo kun je een 10-tal keer een deel van je zelfgemaakte yoghurt gebruiken om opnieuw yoghurt te maken. Daarna moet je weer eens een pot kopen en vandaar vertrekken.

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.be
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

15.01 | 09:26

Hallo Monique, ik neem een sabatjaar wat betreft workshops enzo. Dit zijn boekjes om ten toon te stellen en eventueel te verkopen.

...
13.01 | 13:20

Wanneer gaat dit door aub..?

...
12.01 | 21:56

Heel mooie en grote collectie!
Eigen creatieve stijl.

...
30.10 | 17:20

Dag Dorien,
Geef je soms cursus tijdens het weekend of s'avonds want overdag ben ik aan het werk. Je werkjes zijn subliem!

...
Je vindt deze pagina leuk